Вітаємо Вас на нашому блозі! 24 лютого 2022 р. Верховна Рада ввела в Україні воєнний стан. Міністр освіти і науки Сергій Шкарлет повідомляє, що у зв’язку з цим всі заклади освіти здійснюють навчання в дистанційній формі.

пʼятниця, 29 жовтня 2021 р.

"Вільний" та "неконтрольований час"

 

Ситуації для обговорення:

1. Що можете зробити ви, дорослі, щоб ваша дитина не попала в погану компанію?

2. Як допомогти дитині організувати свій вільний час?

    «В вільний час я роблю те, що хочу», -  так часто можна почути у відповідь на запитання «Що ти робиш у вільний час?». А ще таку можна почути фразу: «У дитини не повинно бути вільного часу». Як ви відноситесь до цих двох протилежних думок?

      Потрібно розрізняти поняття «вільний час» і «неконтрольований час». Вільний час у дитини повинен бути, але неконтрольований – ні. Кожну хвилину батьки повинні знати: Де дитина знаходиться? З ким? Що робить?  Якщо ви хочете, щоб ваша дитина була у майбутньому успішною особистістю, то навчіть її раціонально використовувати вільний час.

Ситуації для обговорення:

1. Чи шкідлива свобода для дитини?

       Нічим не обмежена безумовна свобода не покладає на людину моральну відповідальність за власні поступки, тому вона така ж шкідлива, як диктат і надмірна строгість.  По відношенню до дітей, особливо у підлітковому віці, необхідно дотримуватися помірності у всьому – не лишати дітей того, що їм необхідно, але й не потакати усім їхнім забаганкам.

2. Вплив вулиці на поведінку дітей.

       Немає ніякої таємниці, що вуличні компанії, як правило, згубно впливають на підлітків (діти в таких групах  бездоглядні, пов’язані друг з другом обмеженими, поверховими відношеннями, які формують недостойний стиль поведінки; виховані діти із хороших сімей при спілкування з дітьми, які користуються дурною славою, переймають їхній стиль поведінки, схиляються до їхніх норм і цінностей). Якщо підлітки проводять багато часу на вулиці, в кампанії випадкових людей, то вони звикають до такого проводження часу і починають отримувати задоволення від такої «свободи» і такого «спілкування», адже за ними ніхто не слідкує і ніхто не знає, як вони себе поводять. Підлітки  звикають байдикувати вдома і в школі, не думаючи про своє майбутнє. У подальшому такі діти будуть прямувати тільки власним бажанням, уникаючи батьківського виховання і вказівок учителів.


Немає коментарів:

Дописати коментар