Рекомендації щодо профілактики отруєння грибами
Нерідко отруюються грибами, які більшість досвідчених
грибників спокійно кладуть до кошиків. Помилитися ж вони можуть, якщо збирають
дуже молоді плодові тіла, коли ще не проявилися морфологічні ознаки. Немало
випадків, коли хворі потрапляли до лікарень після споживання голубінок, глив,
сироїжок, синяків, парасольок тощо.
Тому надзвичайно важливо в сезон “тихого
полювання” мінімізувати ризики отруєння грибами.
Мухомор пантерний має відносно невелику клейку сіро-зелену з фіолетовим
відтінком, іноді пурпурну шапку, дрібно-біло-лапату ніжку.
Мухомор червоний знають всі. У молодого гриба шапка, немов конус, а
потім розкривається як парасолька, біло-лопата ніжка. На поверхні шапки –
висипання білого або сірого кольору. Ніжка біла або жовтувата з кільцем у
верхній частині, потовщена внизу. Мухомор червоний – один із найменш отруйних у
сімействі мухоморів, але для їжі абсолютно не придатний.
Опеньок несправжній на відміну від справжнього кільця на ніжці не має,
його м'якоть жовта з неприємним запахом, у воді чорніє або синіє. Шапка
жовто-червоного, чорно-бурого кольору. Ніжка в молодих грибів
жовто-брудно-лопата, у старих грибів – буро-зелено-лопата. Ростуть ці гриби
групами.
УВАГА! Ні в якому разі не довіряйте таким помилковим тлумаченням:
"Усі їстівні гриби мають
приємний смак".
"Отруйні гриби мають
неприємний запах, а їстівні – приємний".
"Усі гриби в молодому віці
їстівні".
"Личинки комах, черви й
равлики не чіпають отруйних грибів".
"Опущена у відвар грибів
срібна ложка або срібна монета чорніє, якщо в каструлі є отруйні гриби".
"Цибуля або часник стають
бурими, якщо варити їх разом з грибами, серед яких є отруйні".
"Отрута з грибів видаляється
після кип'ятіння протягом кількох годин".
"Сушка, засолювання,
маринування, теплова кулінарна обробка знешкоджують отруту в грибах".
Запам’ятайте!
1. Купуйте гриби тільки у
відведених для їх продажу місцях (магазинах, теплицях, спеціалізованих
кіосках), особливо уникайте стихійних ринків.
2. Збирайте і купуйте тільки гриби,
про які вам відомо, що вони їстівні.
3. Не збирайте гриби:
- якщо не впевнені, що знаєте
їх - якими б апетитними вони не здавали
- поблизу транспортних магістралей,
на промислових пустирях, колишніх смітниках, в хімічно та радіаційно
небезпечних зонах,
- невідомі, особливо з циліндричною
ніжкою, у основі якої є потовщення "бульба", оточене оболонкою;
- з ушкодженою ніжкою, старих,
в'ялих, червивих або ослизлих;
- "шампіньйони" та
"печериці", у яких пластинки нижньої поверхні капелюшка гриба білого
кольору.
4. Не куштуйте сирі гриби на смак.
5. Ще раз перевірте вдома гриби.
Усі сумнівні -викидайте. Нижню частину ніжки гриба, що забруднена грунтом -
викидайте. Гриби промийте, у маслюків та мокрух зніміть з капелюшка слизьку
плівку.
6. Гриби підлягають кулінарній
обробці в день збору, інакше в них утворюється трупна отрута.
7. Потрібно ретельно дотримуватись
технології приготування того чи іншого виду грибів. Обов'язково вимочіть
або відваріть умовно їстівні гриби, які використовують для соління, - грузді,
вовнянки та інші, котрі містять молочний сік, тим самим позбудетесь гірких
речовин, які уражають слизову оболонку шлунку. Такої попередньої обробки
вимагають сироїжки, свинухи, валуї та інші гіркі і їдкі на смак гриби.
8. При обробці кип'ятіть гриби 7-10
хвилин у воді, після чого відвар злийте. Лише тоді гриби можна варити або
смажити.
9. Суворо дотримуйтеся правил
консервування грибів. Неправильно приготовлені консервовані гриби можуть
викликати дуже важке захворювання - ботулізм. Гриби, які довго зберігалися,
обов'язково прокип'ятіть 10-15 хвилин.
10. Не радимо частуватись грибами
дітям, людям літнього віку та вагітним жінкам.
11. Ніколи не спокушайтесь на приємний
колір та аромат грибів. Деякі отруйні гриби мають
досить “апетитний” вигляд та приємно пахнуть.
12. Простих, швидких і в той же час
надійних способів визначення отруйних чи їстівних грибів не існує.
13. Якщо ви не впевнені у своїх
знаннях про їстівні гриби, поряд немає досвідченого грибника, а ви боїтесь
помилитись – краще не збирайте гриби, виберіть інший спосіб відпочинку.
14. В зарубіжних країнах отруєння
дикорослими грибами трапляються рідко, оскільки люди майже не збирають їх у
лісах. Тож, щоб бути спокійним за себе і свою родину, краще споживати печериці
та гливи, вирощені у теплицях.
Симптоми отруєння: нудота, блювота, біль у животі, посилене
потовиділення, зниження артеріального тиску, судоми, мимовільне сечовиділення,
проноси, розвиток симптомів серцево-судинної недостатності. Первинні ознаки
отруєння (нудота, блювота, біль у животі, пронос) – з'являються через 1-4
години після вживання грибів, в залежності від виду гриба, віку та стану
здоров'я потерпілого, кількості з'їдених грибів.
Перша допомога при отруєнні грибами
Викличте "Швидку медичну допомогу"!
Одночасно, не очікуючи її прибуття,
негайно промийте шлунок: випийте 5-6 склянок кип'яченої води або блідо-рожевого
розчину марганцівки; спровокуйте виникнення блювоти; коли промивні води стануть
чистими прийміть активоване вугілля (4-5 пігулок),
Після надання первинної допомоги:
дайте випити потерпілому міцний чай, каву, або злегка підсолену воду,
відновивши тим самим водно-сольовий баланс; покладіть на живіт і до ніг
потерпілого грілки для полегшення його стану.
З'ясуйте, хто вживав разом із
постраждалим гриби, проведіть профілактичні заходи.
І наостанок...
Запам'ятайте! Ваше здоров'я у Ваших руках!
Немає коментарів:
Дописати коментар